Home » Activities » TÜRKIYE-AB Iliskilerinde Yeni Perspektifler
TÜRKIYE-AB Iliskilerinde Yeni Perspektifler
Activity Date : 29/11/2021 18:15 Activity Location : TUSIAD/TÖSED Merkezi, Avenue des Gaulois, 13 Brüksel Activity Speaker : Sayin Büyükelçi Selim Yenel Activity Fee : Free

Takip ettiğiniz üzere Avrupa birliğinin Türkiye ilerleme raporuna ilişkin medyada pek çok eleştirilere tanık olduk. Diğer yandan, Dünya ve Avrupa'daki gelişmeler Türkiye’nin demokratik ve ekonomik geleceği acısından çok önemli olmaya devam ediyor.

Bu konuyu sizlerle paylaşmak, bilgi Aliş verisinde bulunmak üzere, onur konuğu ve konuşmacı
olarak Avrupa Birliği nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Sayın Büyükelçi Selim Yenel’in katılacağı
bir kokteyl düzenledik. Sn. Yenel’in “Türkiye-AB ilişkilerinde yeni perspektifler” konulu konuşması
ile bizleri onurlandıracağı kokteylimize eşiniz ile katılımınızdan büyük mutluluk duyacağız.

Sevgili dostlar, Bu kokteylde sizlerin ayrıca birer ev sahibi olarak, başka dostlarınızı, is
arkadaşlarınızı davet etmenizden büyük sevinç duyacağız.

 

-------------------------

 

TUSİAD Brüksel Temsilciliği /  TOSED Merkezi binasında gerçekleştirilen toplantıda TÜSİAD Avrupa Temsilcisi Dr Bahadır Kaleağası, BUSINESSTURK Belçika Başkanı Yılmaz Özcan ve Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Daimi Büyükelçisi Selim Yenel birer konuşma yaptılar. Proğram T.C. Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy, T.C. Anvers Başkonsolosu Deniz Çakar, askeri ateşeler, elçilik müsteşarları ve Belçika’daki seçkin işadamların katılımlarıyla gerçekleşti.

Açılış konuşması yapmak üzere kürsüye gelen Dr Kaleağası, konuşmasında şunları söyledi, “1996 yılından bu yana TÜSİAD Avrupa Birliği Temsilciliği görevini yapan bir binadasınız. Zaman zaman içinde değişik sergiler olmakta veya duvarlarda gördüğünüz tablolar değişmekteler. Değişik koleksiyonlardan gelmekteler bu tablolar. Bunların hepsinin listesini bulabilirsiniz. Şuan ki tablolar İstanbul modern’den Banu ve Özer Dicle’nin koleksiyonundan, Ümit İdili’in özel koleksiyonundan ve TÜSİAD koleksiyonundan tablolar. Elinizde Türk ressamlarının güzel tabloların olur ve bu binaya her yıl gelen bini aşkın Avrupa’nın uluslararası çevrelerin, ekonomik çevrelerin insanları da görsün isterseniz, geçici olarak sergilemek isterseniz lütfen bizimle temasa geçiniz.”

BAŞKAN YILMAZ: “KAPIMIZ HERKESE AÇIKTIR”

Konferansın ev sahipliğini üstlenen Tösed Başkanı Yılmaz Özcan kurumun faaliyetleri ve üyelik şartları ile ilgili konukları bilgilendirerek”BUSINESSTURK Brussels 1998 yılında TÖSED adı altında Belçika Türkiye arasında iş dünyası kulübü olarak kuruldu. 2004 yılında Belçika hukukuna tabi, bir kar amacı gütmeyen dernek statüsüne geçti. Kurucu Başkanımız Yaşar Tümbaş, sonraki başkanlarımızdan Prof.Ruşen Ergeç, Serdar Bilgiç, Belin Erbil ve Vakur Dağdeviren oldular. BUSINESSTURK’ün üyeliği, şirket sahibi veya yönetici olmak, serbest meslek sahibi olmak veya akademik alanda çalışmalar yapmak, Türkiye ile kişisel veya kurumsal bağları olan ve derneğin amaçlarını kabul eden herkese kapımız açıktır.

BUSINESSTURK Brussels üç temel amaç odaklı olarak çalışıyor. Bunlardan birincisi Türkiye’nin Avrupa ile bütünleşmesini, daha güçlü özel sektör ilişkileri, akılcı bir tartışma ortamı ve etkin iletişim yolu ile savunmak. İkincisi, kesinlikle partizan olmayan bir yaklaşım içinde Türkiye dahil Avrupa demokrasi, özgürlükler, hukuk devleti, toplumsal kalkınma ve rekabet gücü yüksek bir ekonomi hedefli değerleri ve girişimleri desteklemektir. Üçüncüsü ise, üyeler arasında Avrupa ve uluslararası ekonomik çerçevede iletişim ağlarını güçlendirmektir”şeklinde konuştu.

BÜYÜKELÇİ YENEL: İLİŞKİLERİN BİR ŞEKİLDE TEKRAR RESET EDİLMESİ LAZIM

Konuşmasını yapmak üzere TÖSED başkanı Yılmaz Özcan tarafından kürsüye davet edilen AB Daimi Büyükelçisi Selim Yenel “Bu göreve geldiğimde aşağı yukarı bir yıl olacak. O zaman kendime nasıl bir görev içinde olacağım, ne yapmam lazım diye düşünürken, şuna karar verdim; ilişkilerin daha kötüye gitmesini engellemek. Onu açıklıkta söylemek lazım çünkü ilişkilerimiz geldiğimizde çok parlak değildi ve hala çok parlak değil. İlişkileri düzeltmeye çalışmak gerekiyor. Ama şu andaki uluslararası ortam, Türkiye’deki koşullar, buradaki durum maalesef buna imkan vermiyor. Ama bu demek değildir ki biz pes edeceğiz. Biliyorsunuz zaten elli yıldır bu işin içindeyiz. Gelecek yıl Ankara anlaşmasının ellinci yılı olacak. Elli yıldır bu işte sebat ettik. Üyelik başvurumuzun da yirmi beşinci yılı. Yirmi beş yıl önce baş vurduk. Dolayısıyla söyleniyor ya, elli yıldır biz bu işin peşindeyiz diye, hayır, bu yirmi beş yıldır. Ama yirmi beş yıl da çok uzun bir süre. Ve on üç yıldır da adayız. Ülkemiz hakkında on beş tane derleme raporu çıktı. Her şeye rağmen Avrupa Birliği bizi yeterince tanıyamadı. Biz de Avrupa Birliği’ni anlayamadık. Bu da enteresan bir durumdur. Çünkü Avrupa Birliği sürekli büyüdü. Altı, dokuz, on iki, on beş diye deval etti ve biz her zaman daimi bir aday olarak kaldık.

Şimdiki koşullarda durum nedir? Şimdi siyasi engeller nedeniyle, bir Kıbrıs hala başımızdaki bir sorun. İkincisi Fransa’nın, hatta Sarkozy’nin engellemeleri nedeniyle fasılları açamadık. Üyelik müzakereleri devam edemedi. İki buçuk yıldır, beş dönem başkanlığıdır hiçbir fasıl açılamadı dolayısıyla üyelik müzakereleri bir bakıma tıkandı. Ama biz nedense hep üyelik müzakerelerine odaklandık. Aslında sadece üyelik peşinde olmaktan ziyade bizim elli yıldır bir ticaret ilişkimiz vardır. On yedi yıldır gümrük birliği içindeyiz. Ticaret, yatırım, enerji, ulaşım, eğitim, binlerce öğrencimiz gidip geliyor. Onlardan öğrenciler Türkiye’ye gidip geliyor. Oldukça girift bir ilişkimiz var. Ama üyelik müzakerelerindeki bu tıkanıklık ilişkilerimizin diğer boyutunu zehirlemeye başladı. Birçok alanda ilerlemeler yapmıyoruz. Yapmamız gereken adımları atmıyoruz. Onun için ilişkilerin bir şekilde tekrar reset edilmesi lazım ve biz de onun için uğraşıyoruz”dedi.

Konukların AB ile Türkiye ilişkileri hakkında ki sorunların cevaplandırılmasını müteaakip program verilen kokteyl ile sona erdi.


Image Gallery (14)